Oldalstílus

Current Style: Általános

Szövegméret

Jelenlegi szövegméret: 100%

Kunszentmárton Önkormányzati épületeinek energetikai korszerűsítése -  TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00031

Kunszentmárton Önkormányzati épületeinek energetikai korszerűsítése - TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00031

Kedvezményezett neve: KUNSZENTMÁRTON VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A projekt címe: Kunszentmárton önkormányzati épületeinek energetikai korszerűsítése

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00031

A szerződött támogatás összege: 144 069 508 Ft

A támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

Kunszentmárton Város Önkormányzata a jelenlegi gazdasági helyzetben igyekszik a rendszeres kiadásait racionalizálni, stabilan csökkenteni. A közintézmények fenntartása kiemelten magas terhet ró az önkormányzat költségvetésére, kiváltképp a téli időszakban. Ennek oka elsősorban az épületek rossz energetikai adottságaiból adódik, a legtöbb közintézmény épületenergetikai szempontból elavult, nem megfelelő a kor követelményeinek. A hőszigetelések hiányosságai miatt az épületek fűtése során magas a hőveszteség, többlet energia felhasználásával lehet biztosítani az optimális hőmérséklet elérését az épületekben. A fűtési rendszerek egy része elavult, alacsony hatásfoki paraméterekkel működik. A nyílászáró szerkezetek cseréje modern, energiahatékony megoldásokra általános hiányossága a település épületállományának. Ezen tényezők együttesen eredményezik a szükségtelenül magas fenntartási és üzemeltetési költségeket. A település vezetősége elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában, és lehetőségeihez mérten kiveszi részét a környezettudatos megoldások alkalmazásában.

Fentiek alapján alakította ki a település a komplex zöld megoldásokra alapozott fejlesztési koncepcióját, amely tartalmaz: Utólagos külső főfali hőszigetelést, lapostető hő-és kiegészítő vízszigetelést, nyílászáró szerkezetek cseréjét, fűtési rendszerek korszerűsítését levegő-víz hőszivattyús technológiával, napelemes rendszerek telepítését, akadálymentesítési programot.

 

A projekt megvalósulási helyszínei:

5440 Kunszentmárton, Végh utca 3., hrsz.:1062, Városgondnokság;

5440 Kunszentmárton, Rákóczi utca 5., hrsz.:197, Szociális Ellátási Központ;

5440 Kunszentmárton, Kossuth Lajos utca 40., hrsz.:1313, Dani Margit Sportcsarnok.

 

A település üzemeltetési stratégiájának szempontjából szükségesek a tervezett fejlesztések, hiszen az érintett középületek kivételesen rossz energetikai jellemzőkkel bírnak. A város több lépésben tervezi közintézményeinek fejlesztését, amelynek egyik meghatározóan fontos része a pályázatba bevont intézményi épületek energetikai racionalizálása. Kiemelt önkormányzati cél, hogy a fejlesztésekkel a  lehető legnagyobb mértékben önellátóvá tudja tenni épületeit, azaz működésükben minél kisebb mértékben függjenek a külső költségvetési forrásoktól. A megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák alkalmazása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, az így megtakarított pénzügyi források pedig egyéb jellegű fejlesztési célokra kerülhetnek felhasználásra. Közvetlen célként került tervezésre a középületek megfeleltetése a kor követelményeinek, ami közvetett módon a kiadások csökkentésével hozzájárul majd a település további fejlesztési terveinek finanszírozásához.

A projekt célcsoportja az érintett intézmények dolgozói, illetve látogatói, közvetett módon pedig a település és vonzáskörzetének lakossága.

A célok rövid összefoglalása:

• havi kiadások szignifikáns mérséklése az energetikai jellemzők javításával,

• a rentábilis működés biztosítása az önkormányzat hosszú távú működéséhez,

• a CO2 terhelés javítása, ÜHG kibocsátás csökkentése

• környezettudatos szemlélet erősítése,

• növeli a hazai megújuló energia hasznosítás arányát.

 

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023.12.31.

Kunszentmárton, az élhető település - TOP_PLUSZ-1.2.1-21-JN1-2022-00016