Stryszawa

   

A dél-lengyelországi Malopolska vajdaság egyik járása Suski, székhelye Sucha Beskidzka. Suski járásban található Stryszawa igazgatási egysége. Az önkormányzathoz 8 község tartozik: Hucisko, Krzeszów, Kuków, Lachowice, Pawelka, Stryszawa és Targoszów. Területe: 114 km2, lakóinak száma: 11798 fő.

 

 

Stryszawa a Beszkidek három találkozási pontjánál helyeszkedik el: a Kis, a Makowski és a Zywieci Beszkidek lábánál, (Jakowiec –1100 m, délen a Leskowca 922 m, és északon a Madahory 929 m). A legnagyobb folyója a Stryszawa, amely a Lachowka, Kocinka és Targoszówka patakok vizét táplálja. A település mentén halad a Zywiec-Sucha Beskidzka vasútvonal.

 

 

A község a lengyel Beszkidek egyik legszebb részén található. A szép hegyvidéki természet nagy erdős területen várja itt a hátizsákos túrázni vágyó látogatót. Gazdag természeti adottságokkal rendelkezik a vidék, kiváló klíma, tiszta levegő és víz, egyedülálló hegyi táj, sűrű erdők (bükk és fenyő), gazdag növényvilág, és sokszínű állatvilág jellemzi. Stryszawa környékét sűrűn borítják ösvények, melyek túraútvonalként vannak jelölve. Lehetőség van változatos, festői szépségű gyalogos-, hegyi kerékpáros-, lovastúrára és zarándokút is található a területen. Az útvonalak hossza különböző, és egyik sem tehető meg alapos előkészületek és jó kondíció nélkül.

Kétségtelen előnye, hogy szép természeti értékekkel rendelkezik emellett jó színvonalú szállást is biztosít az ideérkezőknek. Szállodák, panziók, parasztházak, ifjúsági szállók közül lehet választani. A hegyek között egyedi hangulatú vendéglátással, kultúrával, családias légkörrel, tájjelegű konyhával találkoznak a látogatók. A Beszkidek határán található Stryszawa tökéletes, közkedvelt helyszín, szinte szanatórium télen és nyáron is akár rövid, akár hosszú távú családi pihenések esetén is.

 

 

Stryszawa területe a múlt nyomait is felidézi. Az első említés a településről 1480-ból származik. A XV. és XVI. században a Slupsk családhoz tartozott, sokáig fontos központja volt a havasalföldi pásztoroknak és az oláh kormányzó székhelye is itt volt. A későbbiekben a Komorowski család birtokába került. Legértékesebb műemlékei a kápolnák, szentélyek valamint egy történelmi kastély. Legismertebb történelmi nevezetessége Szt. Péter és Szt. Pál apostolok tiszteletére felavatott műemlék temploma Lachowice-ben. A szakemberek szerint a Lengyelországban található fatemplomok egyik legszebb és legértékesebb képviselője. A templom 1789 -1791 között épült, a Kárpátok tipikus szakrális építészete jellemzi. Zsindelytetős, a 19. századból származó keresztelő kút és barokk oltár található benne. A belső térben a főhajóban sokszínű dongaboltozat alatt helyezkedik el a szentély és a 150 éves orgona. A templom mellett találunk egy régi fából készült haranglábat. Több éve zajlanak itt nyaranta a Beszkidek Zenei Fesztivál orgona és kamara koncertjei.

 

 

Fontos látnivaló Stryszawa-ban a XIX. században 1843-ban épült neogótikus templom a Szent Anny tégla kápolna.

 

A lakosság aktív tevékenysége nyilvánul meg a kultúra területén is. Széleskörű kulturális programokat ajánl a művelődési központ, amely szervezője számos ismétlődő rendezvénynek. A legfontosabb közülük: a Népi Játékok Ünnepe, a Beszkideki Zenei Fesztivál, a Lachowka Nap, a Kerékpáros verseny, a Banditák a borókák alatt és a Viszlát nyár.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak az ősök hagyományainak és kultúrájának. A szokások megtartását szervezetten építik bele a gyerekek és fiatalok tevékenységi formáiba. Fontos eleme a kulturális örökség nemzedékről nemzedékre való örökítése szempontjából a színes fajátékok készítése. A község egyik fő központja a lengyelországi népi játékiparnak. A legrégebbi játékok közé tartoznak a talicskák, a kocsik, a bölcső, a csörgők és a kocsi pónival. Később voltak lovak és kerekeken mozgó körhinta. Jellemzőek a madarak közül a csapkodó madarak, a kakasok, a búbos banka, baglyok, fecskék, gólyák, pintyek. A Beszkideki Fajátékok Központjában láthatják a látogatók a népi játékok régi mintáit, megismerkedhetnek készítésének alapjaival. A turisták is részt vehetnek a műhely munkálataiban és elkészíthetik saját kézműves alkotásaikat.

  

Stryszawa község helyet ad sportversenyeknek és eseményeknek. A lakosok mindig aktívan vesznek részt a sportéletben, legyen szó labdarúgásról, röplabdáról, kosárlabdáról vagy teniszről. A községben számos modern technológiával készült sportlétesítmény áll a lakók és a turisták rendelkezésére, ilyen például a Stryszawai Sport és Rekreációs Központ.

Fontos esemény a község által szervezett kerékpáros verseny. Ezt a versenyt már régóta szervezik és szakmailag is az elsők között említik.

 

Címkék: