Látogasson el a közeli kisvárosba, Kunszentmártonba!
A település az oszmán hódítás utáni újratelepítésének 300. évfordulójára emlékezik.
300 éves Kunszentmárton – 1719-2019

 

Látnivalók

Szent Márton plébániatemplom (Főtér) – Ez már a település negyedik temploma, 184-ben épült, 1910-ben két oldalhajóval bővítették és új falképekkel díszítették. Tornya legmagasabb a Dél-Alföldön: 60 méter. Sétálójáról csodaszép panoráma kínálkozik a vidékre: a Körös folyó, erdők, mezők, házak. Előzetes jelentkezés után a torony látogatható! (Telefon: +36-70-554 6005 – keddtől péntekig a délelőtti órákban: 9.00-12.00, 200 forint/fő)

A főoltárkép a templom és a város védőszentjét, Tours-i Szent Márton püspököt ábrázolja, aki a mai Magyarország földjén, az egykori római városban, Savariában született (ma Szombathely, Nyugat-Magyarország). A mellékoltárok az elmúlt évszázadok különböző szentkultuszait ábrázolják. A Páduai Szent Antal és a Szent Ferenc oltárok a legrégibbek, tabernákulum képük a 18 század első harmadából származik és Máriacell (Steiermark, Austria) és Máriaradna (ma Nyugat-Románia) kegyszobrait ábrázolja. Mindkettő ún. kolostormunka. Máriaradna a kunszentmártoniak „nemzeti” zarándokhelye volt és az ma is.

A plébánia épülete a templom mellett szép későbarokk ház. Falán emléktábla látható, amely báró Bémer László plébánosra (1812-1827), a Habsburg-ellenes 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idejének nagyváradi püspökére emlékeztet.

Szobrok, kisépítmények állnak a város több pontján. A Főtéren, a Városháza előtt látható egy szökőkút a település legrégibb szobrával. Közelében áll az I. világháború hőseinek emlékműve és a Szentháromság szobor. A főtéren látható még a magyar országzászló és Nepomuki Szent János szobra (1763). A plébániaház mögötti téren áll egy Immaculata-szobor, amit fogadalomból emeltek (1773).

A mai múzeum épületei eredetileg a Nagykun Kerület (megye) igazgatási és igazságszolgáltatási központjának épültek a 18. század végén (1782). Az egykori börtön celláiban ma régi kézműves mesterségek műhelyeit (rézműves, cukrász, suszter, szűcs, fényképész stb.) csodálhatja meg a látogató. Különösen szép az egykor világszerte ismert és elismert fazekasmester, Bozsik Kálmán műhelyét és alkotásait bemutató kiállítás. Bozsik Kálmán szecessziós (art nouveau, Jugendstil) díszes kerámiáival számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt és nyert díjat. A börtönt utoljára az 1956-os forradalom leverése után használták fogházként. Kapuja mellett szép relief emlékeztet a forradalom hőseire és mártírjaira. (A Főtér közelében, Kerületi ház utca 8.) (Telefon: +36-56-461 518) A múzeum recepcióján kiadványok vásárolhatók a gyűjteményről és a Városról.

Élő fazekasműhely. Bozsik Kálmán stílusát a fiatal fazekasmester, Mucsi Ferenc folytatja. Előre jelentkezés után a fazekasműhely látogatható. Meg lehet figyelni a mester munka közben és szép készítményeiből vásárolhatnak is. (Attila utca 20.) (Telefon: +36-70-4206155)

A városháza Kunszentmárton egyik legrégibb épülete, több mint 200 éves. Első emeletén helyi festőművészek időszaki kiállításai láthatók. (Főtér, jelentkezés a portán)

A kármelita kolostor Kunszentmárton egyik legújabb egyházi épülete. Meghitt atmoszférájával jó lehetőséget kínál a lelki elmélyüléshez. A kármelita rend lelkigyakorlatos háza. Hetente háromszor van itt szentmise. (Munkácsy Mihály utca 1.) (Telefon: +36-30 532 4762)

A zsinagóga, nem messze a Városházától szecessziós stílusban épült a 20. század elején. Ma kiállító és hangverseny teremként működik. (Deák Ferenc utca) (Jelentkezés a kultúrházban: +36-56-560 318)

A Kozma-villa. A Főtér közelében álló villát Kozma Lajos (1884-1948), a jeles magyar építész és belsőépítész tervezte (1929). A település egyetlen Bauhaus stílusú épülete.

Séta a Körös folyó melletti sétányon, gáton. A rövid séta megmutatja a Város alatt folyó Körös és közvetlen környezete természeti szépségeit..

Ételkülönlegességek – ha Ön édesszájú …
akkor látogassa meg Kunszentmárton cukrászdáit! A két cukrászda, a Talmácsi Cukrászda (Kossuth Lajos utca) és az Anna Cukrászda és Pizzéria (Szent Imre herceg utca) lehetőséget kínál az összehasonlításra – mindkettő magas színvonalon! Ha nehéz a választás, ne csináljon gondot belőle: kóstolja végig a sütemény- és tortakínálatot, ismerje meg a helyi specialitásokat. Élvezze a fagylalt, a kávék, a sütemények és italok ízét! A településre és környékére jellemző a „szilvalekvárral töltött papucs”, amit barátfülének is neveznek! Különleges ízharmónia – próbálja ki!

Az így felszedett kalóriát levezetheti: béreljen túrakenut vagy túrakajakot! Ezekkel hosszabb vagy rövidebb távon bejáratja a Hármas-Körös vadregényes folyását, akár a folyó torkolatáig! (Telefon: +36-20-9760019)

Vagy lovagolhat is a Tamina Lovas és Sport Egyesületnél! (5440 Kunszentmárton, Csongrádi út 76, Telefon: +36-20-9568736)

A Talmácsi cukrászdával szemben lévő könyvesboltban a Városról és környékéről vásárolhat könyveket. (Kossuth utca)

Információs és látogatóközpont. A plébániatemplom mellett található információs irodában felvilágosítást kaphat a látogató a helyi Város és környékének eseményeiről, látnivalókról. Prospektusok, képeslapok, könyvek, emléktárgyak kaphatók. Itt lehet informálódni az „alföldi Szent Márton zarándokútról”, amely része az európai Szent Márton útnak. Alkalmanként kiállítások is láthatók itt. (Főtér, a templom mellett - +36-70-554 6005)

 

Címkék: